Mountainbiken in ons eigen land

Mountainbiken in ons eigen land

Hoewel Nederland geen bergen kent zoals in Oostenrijk en België, is de sport mountainbiken erg populair in Nederland. Er bestaan dan ook vele mogelijkheden om te fietsen in ons land met vele routes door verschillende natuurgebieden. Sommige routes zijn ook goed te rijden na of tijdens een natte periode en zo kun je het hele jaar door plezier beleven aan mountainbiken in Nederland.In Nederland bestaan de meeste fietsroutes uit zand of kleigrond. Terwijl zandgrond het gehele jaar prima te berijden is, is kleigrond vooral in de droge periodes goed te doen. Kleigrond wordt in de nattere periodes vooral modder wat het fietsen moeilijker maakt. In Nederland zijn er weinig tot geen rotsen te vinden op de routes, maar er zijn natuurlijk wel genoeg boomwortels die zorgen voor wat technische uitdaging. Er zijn ook routes waarbij er leuke trail features (opties die de route wat uitdagender maken) zijn gemaakt zoals North Shore elementen (houten planken), drops en jumps.

Toch zijn de meeste fietsroutes in Nederland routes waarbij je vooral veel snelheid kunt maken zonder enige hindernissen.

Waar vind ik de leukste fietsroutes in Nederland

In Nederland is het niet toegestaan om op elk bospad te fietsen, dit mede om de natuur te beschermen. Daarom zijn er in Nederland ontzettend veel mountainbikeroutes die zijn aangelegd. Zuid-Limburg is wel een van de leukere gebieden om te mountainbiken, omdat je hier aardig wat hoogteverschillen hebt, waardoor het aanvoelt alsof je in het buitenland aan het mountainbiken bent. De meest bekende route is Maastricht – Pietersberg, welke niet voor beginners geschikt is, omdat deze vele afgronden en scherpe bochten heeft.

Ook op Veluwe kun je goed terecht met de fiets. De Veluwe kent aardig wat hoogteverschillen en daardoor kun je hier ook leuk mountainbiken. De Veluwe heeft zo'n 100 kilometer aan mountainbikeroutes, waarvan de routes elkaar gemakkelijk laten combineren.

Ook op de Nederlandse eilanden kun je goed terecht waaronder op het eiland Texel. Hier bestaat sinds 2018 100 kilometer aan mountainbiketerrein die langs de kusten gaat van Texel.

Vergunning nodig?

Een aantal routes in Nederland mag je alleen rijden als je in het bezit bent van een speciale mountainbikevergunning. Op de Utrechtse Heuvelrug heb je in vergunning nodig welke € 7,50 per persoon kost voor een heel jaar. Ook in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, Nationaal Park Veluwezoom, het Bergherbos (Montferland), het Voorsterbos en op de route van Beetsterzwaag is een mountainbikevergunning verplicht. Er wordt hier regelmatig gecontroleerd en wanneer je geen vergunning hebt riskeer je ee boete van 90 euro.

Ben je toch op zoek naar nog meer uitdaging? Dan kan je naar het buitenland gaan, maar er zijn ook een aantal bikeparken in Nederland. Een bikepark is een zeer technisch mountainbike waarop je je technische vaardigheid kunt oefenen. Het is ook de ideale plek om andere bikeliefhebbers te ontmoeten.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.