Hoe vervang je zelf je fietslagers?

Hoe vervang je zelf je fietslagers?

Of je nu vaak op de fiets stapt of slechts zo nu en dan, het is belangrijk om je fiets goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat hij soepel blijft rijden. De onderdelen die ervoor zorgen dat je wielen soepel draaien, zijn de lagers. Als je merkt dat je wielen schokkerig draaien of rare geluiden maken, kan het zijn dat de lagers of de kogeltjes versleten zijn en vervangen moeten worden. In deze handleiding laten we je zien hoe je zelf de lagers van je fiets kunt vervangen.Wat heb je nodig?

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

  1. Een nieuw lager of losse kogels voor je kogellager
  2. Een inbussleutel
  3. Een kegelmoersleutel of steeksleutel
  4. Smeersel
  5. Een doek
  6. Een kogelhouder (optioneel)

Stap 1: Verwijder het wiel

Begin met het verwijderen van het wiel waarvan je het lager wilt vervangen. Dit doe je meestal door de snelspanner of moeren los te maken. Hiervoor heb je je kegelmoersleutel of steeksleutel nodig. Als het wiel eenmaal is verwijderd, kun je het inspecteren om te bepalen welk lager vervangen moet worden.

Stap 2: Verwijder de conussen en kogeltjes

De meeste fietswielen hebben conussen aan beide zijden van de naaf. Gebruik een inbussleutel om de conussen los te draaien. Zorg ervoor dat je alle kogeltjes verzamelt die eruit vallen; een kogelhouder is hiervoor ideaal. Je kunt ook een doek onder het wiel leggen om te voorkomen dat de kogeltjes kwijtraken.

Stap 3: Verwijder het oude lager

Als de conussen zijn verwijderd, kun je voorzichtig het oude lager uit de naaf halen. Dit kan soms wat weerstand bieden, dus wees geduldig en oefen niet teveel kracht uit om schade te voorkomen.

Stap 4: Plaats het nieuwe lager

Plaats het nieuwe lager in de naaf en zorg ervoor dat het op zijn plek zit. Dit kan een beetje lastig zijn, dus je kunt een kogelhouder gebruiken om de kogeltjes op hun plaats te houden terwijl je het lager installeert.

Stap 5: Vervang de kogeltjes en conussen

Plaats de kogeltjes terug in de naaf en verdeel ze gelijkmatig over het lager. Plaats vervolgens de conussen terug en draai ze met de inbussleutel stevig vast. Zorg ervoor dat het wiel soepel draait zonder speling.

Stap 6: Smeer het lager

Breng een beetje smeersel aan op het lager voordat je het wiel terugplaatst. Dit helpt om wrijving te verminderen en de levensduur van het lager te verlengen.

Stap 7: Plaats het wiel terug

Bevestig het wiel weer aan de fiets en zorg ervoor dat de snelspanner of moeren stevig zijn vastgedraaid.

Stap 8: Test je werk

Zorg ervoor dat het wiel soepel draait en controleer op eventuele speling. Als alles goed is gedaan, zou je fiets weer als nieuw moeten rijden!

Conclusie

Het vervangen van een fietslager lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste gereedschappen en een beetje geduld kun je het zelf doen. Zo kun je er zelf voor zorgen dat je fiets soepel blijft rijden en dat je veilig kunt blijven fietsen zonder een fietsenmaker te hoeven bezoeken. Dus, als je merkt dat je wielen niet meer draaien zoals ze zouden moeten, aarzel dan niet om deze stappen te volgen en je fietslager te vervangen. Je zult versteld staan van het verschil dat het kan maken!


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 JeffOnDigital, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.