Basis fiets onderhoud

Basis fiets onderhoud

Basis fiets onderhoud

Om je fiets in goede staat te houden is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Wist je dat je het basis onderhoud prima zelf kunt doen en dat je hiermee flink geld kunt besparen? Wij van Fietsenmakendoejezelf leggen je alles uit over fietsreparaties en onderhoud.Servicebeurt

Een servicebeurt kost bij de fietsenmaker al gauw 70 euro. De meeste dingen die de fietsenmaker hier uitvoert kun je prima zelf doen.

Schoonmaken

Je fiets regelmatig schoonmaken voorkomt problemen in de toekomst. Dit kun je het beste doen met een sopje en een spons. Zorg dat al het zand en andere viezigheid van je fiets af is. Maak je fiets achteraf goed droog om roestvorming te voorkomen. Ook is het goed om je fiets achteraf nog even te poetsen met bijvoorbeeld Motip Shine & protect of WD40. Dit beschermt het frame in de toekomst en zorgt ervoor dat vuil niet zo snel blijft plakken.

Ketting schoonmaken en smeren

Bij een open kettingkast is dit heel makkelijk. Een fiets met gesloten kettingkast heeft vaak een achter kap die je kunt demonteren met een schroevendraaier.

De ketting kun je eerst goed schoonmaken met een droge doek. Zorg ervoor dat er geen vuil meer op zit. Als de ketting erg vies en vet is kun je voor het schoonmaken ook wat warm water en afwasmiddel gebruiken.

Als je ketting helemaal schoon is kun je deze goed afdrogen en vervolgens smeren met daarvoor bestemde kettingolie. 

Banden oppompen

Dit is meestal wat het grootste verschil maakt bij een servicebeurt, het oppompen van de banden. Het is super simpel maar maakt een enorm verschil. Je banden goed hard houden zorgt voor minder rolweerstand en slijtage.

Kabels smeren

Ook is het goed om de kabels te smeren. Dit kun je doen met dezelfde kettingolie of wd40. Als je de buitenkabel aantrekt komt de binnenkabel tevoorschijn. Druppel hier wat olie op en doe dit bij voorkeur zowel boven bij de remhandgreep als onder bij de rem zelf.

Wil je meer weten over het onderhouden van je fiets of het afstellen van bijvoorbeeld remmen en versnellingen? Dat kun je hier lezen: Fietsenmakendoejezelf


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 ebikebond, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.