Voor de zoveelste keer de fiets van mijn dochter gestolen - Tijd voor actie!

Voor de zoveelste keer de fiets van mijn dochter gestolen - Tijd voor actie!

Alweer haar fiets gestolen. En alweer 200 à 300 euro voor een nieuwe fiets. Eigenlijk bedoel ik een goeie tweedehandsfiets! Maar toch is het een flink bedrag. Zeker voor een alleenstaande moeder die 2 kinderen heeft met relatief laag salaris. Geen fiets is ook geen optie. Dan moet mijn 14 jarige dochter alles lopend doen of ik moet haar overal naartoe brengen met de auto. Dus dan koop je ter stond toch maar weer een nieuwe fiets. Telkens zeg je let op je fiets, maar toch werd haar fiets in 2 jaar tijd 4 keer gestolen.Mijn salaris is niet erg hoog en ik kan me niet telkens veroorloven om een dure fiets te kopen. Ook al zijn het maar een paar honderd euro. Het kwam steeds slecht uit en mijn dochter kan niet zonder fiets. Dus dan toch maar weer 200 à 300 neerleggen voor een nieuwe (ja eigenlijke goeie tweedehandse) fiets. Door mijn kleine portemonnee denk ik altijd in "beter voorkomen als genezen". Dus ik dacht wat kan ik doen.

School aanspreken over fietsdiefstallen

Doordat haar fiets tot 2 keer toe was gestolen op school heb ik me bedacht hun daarop aan te spreken. Het antwoord was "heeft ze de fiets wel in de stalling geplaatst en heeft ze de fiets wel afgesloten" tevens vond men dat zij niet verantwoordelijk zijn voor diefstallen. Uiteraard begrijp ik dat tot op zekere hoogte, maar na onderzoek bleek dat er meer fietsen werden gestolen. Eigenlijk best wel veel, want ik sprak regelmatig enkele klasgenootjes van haar dochter en die beaamde allen dat het best wel extreem was.

Omdat regelmatig voorkwam ben ik ouders gaan benaderen van gedupeerde kinderen en die waren bereid om samen met mij de school aan te spreken. Dat hebben we dan ook gedaan. Uiteindelijk had ik pakweg 50 handtekeningen.

Ook hebben we de wijkagent erbij betrokken. Door dit alles kwamen enkele jongeren in beeld die op school hoogstwaarschijnlijk fietsen stalen. Deze jongeren zijn niet gepakt, maar er was wel een kleine campagne gestart. Deze waarschuwde fietsendieven dat er een onderzoek gaande was. Wat bleek er werden minder fietsen ontvreemd van het schoolterrein.

Afgezien van het feit dat de fietsen me handen vol geld kosten deed ik het ook uit principe. Je hoort gewoon met je handen af te blijven van andermans spullen. Het is ook onderdeel van de opvoeding van kinderen lijkt me. Nu weten ze door de campagne dat ze en beter moeten opletten op hun spullen en dat ze ook niet zomaar alles kunnen stelen zonder dat iemand het door heeft en optreedt. Afijn het heeft dus zijn effecten gehad in de positieve zin.

Buurtpreventie om fietsdieven te weren

Omdat fietsen niet enkel op school gestolen werden ben ik in de buurt een whatsapp buurpreventie groep begonnen. Dit hadden we nog niet in onze wijk. Door deze groep kun je verbinden en ook aandacht creëren. Hierdoor ga je niet alleen fietsendiefstallen tegen, maar kun je het veel breder trekken. Zo kun je ook met elkaar "verdachte personen" delen die in de buurt rondzwerven en blijf je op de hoogte van ongewenste situaties. Eigen lijk mag je geen foto's van mensen maken en zomaar verspreiden, maar soms doen we dat toch. Als er dan echt iets niet aan de haak is dan nemen we contact op met de politie. Die reageren in de regel direct en komen dan een kijkje nemen. Zo krijgen ongewenste personen die zich misdragen en/of verdacht opstellen toch het idee dat onze buurt niet geschikt is voor hun praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Uiteraard hoort daar ook een whatsapp buurtpreventie bordje bij. Die werd gelukkig gratis door de gemeente geplaatst.

whatsapp buurtpreventie

Alhoewel we geen exacte cijfers hebben zijn de fietsdiefstallen flink afgenomen. Dit komt ook, omdat we een buurtpreventieteam hebben die overal in onze wijk rondlopen en waken. Als een fiets niet afgesloten is dan plakken we een sticker op de fiets met de mededeling dat de fiets niet is of niet goed is afgesloten. Dit doen we uiteraard ook bij brommers, scooters en soms ook motorfietsen. Als een autoraam open staat wordt dat uiteraard ook gemeld. En zo hebben we nog veel meer aandachtspunten en bezigheden, maar goed daarover later misschien meer in een ander artikel.

Verder zijn we ook een campagne gestart met het promoten van goedgekeurde sloten. De goedkope sloten van bepaald winkels die kun je veel te gemakkelijk openen. Zo zijn er ringsloten (standaard fietsslot aan het frame gemonteerd) dat je met een schaar kunt openen. Deze kosten misschien maar enkele euro's, maar voor een paar tientjes heb je al een ART gekeurd slot. Samen met enkele diefstalpreventieve maatregelen is dit goedkoper op de lange termijn. Deze zijn echter niet te koop bij de action, hema etc. Hiervoor moet je bij een vakspecialist zijn of in een online winkel. Deze laatste is misschien wel de beste optie. Ik zal jullie dadelijk tippen bij welke online winkel je deze het beste kunt kopen.

Ons buurtpreventieteam doet veel meer, maar daar ga ik nu niet op in. Als je meer wil weten over buurtpreventieteams dan kun je de website van hetccv een pagina over buurtpreventiesteams bekijken.

Diefstalpreventieve maatregelen & een goed slot

Ooit in het verre verleden van begin jaren 80 begon men te promoten dat het verstandig was om je fiets af te sluiten. Toen werd er nog niet zo gekeken naar een goed slot. Als je deze afsloot was dat meestal al voldoende om fietsdieven te weren. Immers waren er nog genoeg fietsen te stelen die geen slot hadden. Hoe dan ook is die gouwe ouwe tijd voorbij en moet je nu veel verder gaan dan enkel een slot te gebruiken. Het slot moet namelijk van uitstekende kwaliteit zijn, zodat dieven er niet aan willen beginnen. Eigenlijk is het gewoon afschikken, want er zijn geen sloten die niet te kraken zijn. Voor een professionele dief duurt het enkel alleen wat langer om een goed slot te openen. Je weert dus de verslaafde en gelegenheidsdief en een professionele dief weer je ook, want die gaat niet zoveel moeite doen voor een fiets van een paar honderd euro. Althans dat is onze gedachte gang en dat werkt.

Wat is nou een goed slot?

Een slot moet sowieso ART gekeurd zijn. Het keurmerk van het slot moet minimaal art 2 gekeurd zijn. Daarnaast adviseren we om een kettingslot te nemen. Deze kun je dan om een paal of fietsrek leggen. Zodoende kan men de fiets ook niet gemakkelijk verplaatsen.

Een slot koop je bij bijvoorbeeld bij een fietsspecialist, halfords of online specialist, zoals motorsloten.eu. Deze online winkel verkoopt enkel ART gekeurde sloten. Ook voor motors en brommers, maar goed hier weet je zeker dat het slot goedgekeurd is. Bij de andere winkels moet je even advies vragen. Je kunt ook aan het slot zien of deze ART gekeurd is. Het moet een opdruk of stickertje hebben met het ART logo, het aantal sterren en een nummer. A.d.h. van deze gegevens kun je ook controleren in de slotendatabase van stichting art of het slot daadwerkelijk (nog) gekeurd is.

Hieronder een voorbeeld van het logo.

voorbeeld art logo

Diefstalpreventie maatregelen: wat kun je doen om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen?

Een goed slot helpt, maar als je verder niks doet kan je fiets nog steeds doelwit worden van een fietzendief. Zo is het verstandig om een kettingslot om een paal te leggen of aan een ander vastobject vast te maken. Plaats je fiets dus bij een lantaarnpaal of fietsrek of wat dan ook waar je het kettingslot aan kunt vastleggen.

Plaats je fiets in een afgesloten of bewaakte fietsenstalling als dat mogelijk is (zoals op school). Ga je met de trein weg plaats dan je fiets in de al dan niet bewaakte stalling of stallinghokjes. Als dat niet mogelijk is zorg dan dat je fiets met het kettingslot vastligt aan een paal.

Ben je met een vriend of vriendin onderweg maak dan de fietsen aan elkaar vast.

Zet je fiets altijd binnen of als het niet anders kan op de plaats. Zeker 's avonds niet vergeten je fiets te stallen. Laat hem niet voor de deur staan.

Plaats je fiets nooit ergens op een donkere plek waar niemand en vooral je zelf er geen zicht op heeft. Dit geeft de dief een goed gevoel om de fiets te stelen. Voorkom dit! Maak het ze niet te makkelijk. Dit is een motto van overheidsreclame over inbraak, maar in essentie geld hetzelfde voor fietsen, scooters en motorfietsen.

Als je goed op je bezittingen op let dan kun je het diefstal risico drastisch verlagen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 vintagemama, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.