Welke diploma’s heb je nodig voor het rijden op een heftruck?

Welke diploma’s heb je nodig voor het rijden op een heftruck?

Heftruck rijden is niet makkelijk, maar in veel bedrijven worden ze wel gebruikt om goederen te vervoeren. Deze bedrijven zitten er niet op te wachten dat er iets stuk gaat. Dit kost namelijk veel geld. Hierom is het verplicht om een aantal papieren te hebben om op een heftruck te mogen rijden. Is een certificaat verplicht?


Het heftruckcertificaat is niet verplicht. ARBO-voorschriften vereisen echter expertise om interne transportvoertuigen, zoals vorkheftrucks, te besturen. De wet bepaalt ook dat werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkplek voor hun werknemers. De verzekeringsmaatschappij kan dit als voorwaarde opnemen in de verzekeringspolis. Men kan zeggen dat werknemers die niet weten hoe ze vorkheftrucks veilig moeten gebruiken, een gevaar kunnen vormen voor zichzelf en anderen. Daarom moeten werknemers die vorkheftrucks gebruiken, hetzij per ongeluk of fulltime, worden opgeleid om met vorkheftrucks te werken.


Minimum leeftijd rijden van een heftruck


De minimumleeftijd om met een heftruck te rijden is 18 jaar. Zolang aan bepaalde voorwaarden is voldaan, kan het certificaat echter worden behaald vanaf de leeftijd van 16 jaar. Voor het behalen van een certificaat is geen rijbewijs vereist. Jongeren onder de 18 jaar mogen alleen onder begeleiding rijden.


Heftruck cursus/opleiding


Een medewerker wordt expert tijdens het volgen van een heftruckopleiding. Maar hij moet ook de laatste kennis en vaardigheden behouden. Dit kan door middel van opfriscursussen door geaccrediteerde trainers en gekwalificeerde docenten. Door deel te nemen aan een heftrucktraining onder begeleiding van een trainer kan de student ervoor zorgen dat hij of zij de juiste begeleiding en kennis heeft om veilig met de heftruck te kunnen werken. Het certificaat bewijst dit. Het behalen van een heftruckcertificaat kan ook de efficiëntie van het magazijn verbeteren.

Interne opleiding


Heftrucktraining kan ook door de werkgever zelf verzorgd worden. Bovendien moet het personeel dat de opleiding verzorgt, zijn vakkennis kunnen aantonen (moet een heftruckdiploma hebben). Het bedrijf moet ook de opleidingstijd, de stagiaires en stagiaires en de opleidingsonderdelen registreren. Dit kan managementproblemen veroorzaken en het is onmogelijk om te controleren of de persoon die de instructies ontvangt alles correct heeft begrepen.

Juiste opleider selecteren


Een goede opleider/opleiding is de basis voor het creëren van een veilige werkomgeving. Dus neem niet zomaar de goedkoopste, maar ga na hoe de opleiding in elkaar zit. Een ongeval kan al snel herleid worden naar onvoldoende instructie en dus naar de verantwoordelijke werkgever.
Een goede heftruckcursus geeft zowel aandacht aan de theorie (veiligheid en wetten) en aan de praktijk (bediening & besturing, onderhoud, bijzondere verrichtingen etc). Welke cursus geschikt voor u is hangt onder meer af van de hoeveelheid ervaring die u al heeft en van hoeveel u gaat werken met de heftruck. Het is wel heel erg belangrijk om hier rekening mee te blijven houden. 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.