Een auto kiezen die rijdt op CNG aardgas?

Een auto kiezen die rijdt op CNG aardgas?

De keuze om een nieuwe auto te kopen is niet altijd eenvoudig. Ga je voor een nieuwe auto of juist tweedehands? Welk automerk kies je maar ook brandstof wordt steeds belangrijker. De meeste mensen kiezen nog voor een benzine of dieselauto’s, maar auto’s die rijden op aardgas worden steeds populairder.Technologie achter het rijden op aardgas

De meeste automerken bieden auto’s aan die rijden op aardgas. Aardgaswagens verschillen helemaal niet van de gewone wagens. De CNG-brandstof wordt opgeslagen in gasflessen die in het chassis van de auto worden geïntegreerd. Je zult weinig van de CNG brandstof merken en het rijden gaat op dezelfde manier als een gewone auto. Een voordeel is wel dat de motor minder lawaai maakt dan de klassieke motor.

Nederland, Duitsland en vooral Italië maken meer en meer gebruik van de CNG-technologie. België loopt achter maar is de verwachting dat ze dit snel gaan inhalen. Dit heeft te maken met de ontwikkeling dat auto’s gebruik kunnen maken van zowel aardgas en benzine. Je kan heel gemakkelijk overschakelen op benzine. Afhankelijk van het model, kan je 300 à 750 kilometer op aardgas rijden en vervolgens verder rijden op benzine. Door deze techniek is de verwachting dat de vraag naar auto’s die op aardgas rijden sterk zal groeien in de komende vijf jaar. Meer en meer milieubewuste automobilisten verdiepen zich in de voordelen van CNG en overwegen om een CNG-voertuig aan te schaffen.

Wat is het verschil tussen CNG en LPG?

LPG staat voor Liquid Propane Gas (vloeibaar propaangas). LPG kan omschreven worden als een restproduct dat ontstaat bij de productie en behandeling van aardolie. CNG is een samengedrukt gas welke lichter is dan lucht.

Is rijden op CNG milieuvriendelijker?

Aardgas is de milieuvriendelijkste brandstof van alle fossiele brandstoffen. De uitstoot van broeikasgassen (CO2) bij aardgasverbruik ligt heel wat lager. Dit leidt tot een beter milieu en een minder snelle opwarming van de aarde. Auto’s die op CNG rijden, stoten 27% minder CO2 uit dan een benzineauto en 12% minder dan een dieselwagen.

CNG is goedkoper

De prijs van CNG is goedkoop en zelfs lager dan de prijs van benzine of diesel. CNG wordt uitgedrukt in prijs per kilogram, omdat aardgas getankt wordt per kilogram. 1 euro geeft je ongeveer 1 kilogram aardgas. Met een kilogram aardgas kan men dezelfde afstand afleggen als met een liter diesel. Over het algemeen bespaar je geld wanneer je CNG gebruikt.

Is een auto duurder qua aanschaf?

Wanneer je een nieuwe auto koopt die rijdt op CNG ben je over het algemeen wel duurder uit dan wanneer je een auto koopt die gebruik maakt van benzine of diesel. Je kunt het beste rekening houden dat je ongeveer € 2.000 euro meer kwijt bent. Daarnaast moet je ook rekening houden dat de kofferruimte beperkter als zijn.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.