Wat zijn de voor- en nadelen van private lease van een auto?

Wat zijn de voor- en nadelen van private lease van een auto?

Het leasen van een auto was tot een aantal jaren geleden alleen maar mogelijk via je werk. Maar nu kun je ook als particulier een auto leasen. Het heeft een aantal voordelen ten opzichte van het kopen van een auto, maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Waar moet je op letten bij het leasen van een auto?Wat is leasen?

Leasen kun je vergelijken met huren. Er wordt een overeenkomst gesloten tussen een klant en een leasemaatschappij, waarin staat dat er gedurende een bepaalde periode tegen een bepaalde prijs een bepaald goed beschikbaar wordt gesteld. Je gaat dit aan voor een langere periode, terwijl wanneer je een auto huurt, dit vaak maar voor een dag of een weekend is.

Wat zijn de voordelen van private lease?

Of het slim is om een auto te gaan leasen verschilt per situatie. Het leasen van een auto kent verschillende voordelen.

Zekerheid van kosten

Wanneer je een auto gaat leasen, weet je wat je maandelijkse kosten zullen zijn. De onderhoudskosten en de kosten voor benodigde reparaties aan het voertuig zijn inbegrepen bij de leaseprijs. Je kan dus niet voor vervelende verrassingen komen te staan, als de auto onverhoopt mankementen gaat vertonen. Niet alleen de onderhoudskosten zijn bij de prijs inbegrepen, maar ook motorrijtuigenbelasting, verzekering en pechhulp. De verzekering is doorgaans allrisk en in veel gevallen is ook een bijrijdersverzekering geregeld.

Het enige wat niet in begrepen is zijn de brandstofkosten en eventuele boetes door bijvoorbeeld te hard te rijden.

Geen sprake van een fiscale bijtelling

Bij het horen van de term ‘leaseauto’, zullen de meeste mensen denken aan bijtelling. Wanneer je private leaset, is hier geen sprake van. Dit geldt alleen voor bestuurders die een auto van de zaak tot hun beschikking hebben.

Geen spaargeld nodig

Wanneer je een nieuwe auto wilt kopen, dan heb je flink wat spaargeld nodig of je moet hiervoor een lening afsluiten. Wanneer je een auto gaat leasen is dit niet nodig. Een voorwaarde die wel gesteld wordt is dat je een vast inkomen hebt.

Wat zijn de nadelen van het leasen van een auto?

Er zijn ook nadelen verbonden aan het leasen van een auto.

Beperkt aantal kilometers

Wanneer je een auto leaset, dien je van tevoren op te geven hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden. Hier wordt het te betalen maandbedrag op aangepast. Wanneer je uiteindelijk meer kilometers hebt gereden dan je in de eerste instantie hebt opgegeven, dan worden deze extra in rekening gebracht. Deze kosten kunnen flink oplopen. Als je minder hebt gereden wordt dit niet vergoed.

Verplichting voor langere tijd

Contractbreuk is erg prijzig. Je gaat een verplichting aan voor meerdere jaren. Als je door omstandigheden niet langer in staat bent om het leasebedrag op te brengen, dan bent je verplicht een afkoopsom te betalen.

Geen schadevrije jaren

Een leaseauto is niet jouw eigendom. Je bouwt dan ook geen schadevrije jaren op. Als je gedurende drie jaar geen eigen auto hebt, dan raak je het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd kwijt.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.