Auto gekregen uit een erfenis? Dit moet je weten!

Auto gekregen uit een erfenis? Dit moet je weten!

Wanneer je partner of een ouder overlijdt, ben je vaak als erfgenaam de ontvanger van geld en goederen. Als ook een auto onderdeel is van de erfenis, heb je ruwweg twee mogelijkheden: de auto zelf houden of het voertuig verkopen. In beide gevallen heb je te maken met wettelijke termijnen. Voorkom een boete door tijdig de juiste stappen te zetten.Binnen vijf weken regelen

Het moge duidelijk zijn dat een auto niet geregistreerd kan blijven staan op naam van iemand die is overleden. Maar na een overlijden ben je met veel andere zaken bezig. Een auto op naam zetten is dan het laatste waar je hoofd naar staat. Gelukkig is hierin voorzien, want je hebt voor deze handeling vijf weken de tijd. Staat de auto vijf weken na het overlijden nog niet op een andere naam, dan riskeer je als erfgenaam een boete. Overigens krijg je als erfgenaam automatisch een bericht van de RDW nadat de eigenaar van het voertuig is overleden.

Kentekenbewijs

Een belangrijk punt van aandacht is het kentekenbewijs. Dit heb je nodig om de auto te kunnen laten overschrijven op een andere eigenaar. Bij een sterfgeval is het vaak een hele speurtocht om dergelijke documenten te vinden. Heb je het document niet, dan is er nog geen reden tot paniek. Je kunt eenvoudig een nieuw exemplaar aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RWD). Doe je dit op naam van de overledene, dan zal men het gevraagde document opsturen naar het woonadres van de overledene. Voor andere opties kun je contact met de RDW opnemen.

Verzekering loopt nog even door

De autoverzekering van de overledene stopt niet abrupt na het overlijden. Die moet door de nabestaanden zelf opgezegd worden, maar stopt uiteindelijk wel na vijf weken. Dan verstrijkt immers de wettelijke termijn voor het overschrijven van de auto op een andere naam. Je kunt dus als nabestaande gerust nog een aantal dagen rondrijden in de auto van je partner, zonder je zorgen te hoeven maken over de verzekering. Eventuele schade is dan nog gewoon gedekt.

Minderjarige erfgenaam

Als een erfgenaam minderjarig is, gelden andere regels. Iemand jonger dan 18 jaar mag immers nog niet in een auto rondrijden. Daarom dient de nieuwe eigenaar van de auto altijd iemand van 18 jaar of ouder te zijn. Bij een verkoop moeten de erfgenamen het samen eens worden over de verkoopprijs.


© 2015 RVerdam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.