Wat is een brandstofpas

Wat is een brandstofpas

Wat is een brandstofpas? Er zijn meerdere benamingen voor een brandstofpas, tankpas tankcard of tankkaart. Het is een betaalmiddel waarmee verschillende soorten brandstof (benzine, diesel, lpg) betaald kan worden bij een tankstation. Vaak betaald men de gewone pompprijs, soms wordt er extra korting verstrekt. Omdat er tegenwoordige vele brandstofpassen aangeboden worden, wordt vaak een bezoekje gebracht aan tankpas vergelijkings siite, die advies kan geven.

 Verschillende soorten gebruikers van een brandstofpas

Wat is een brandstofpas is, is afhankelijk van het type gebruiker:

  • Consumenten of particulieren die op basis van een spaarsysteem korting ontvangen op de getankte brandstof.
  • Werknemers die van hun werkgever een leaseauto hebben ontvangen en op kosten van de werkgever kunnen tanken.
  • Ondernemers die een auto op naam van de onderneming hebben staan. Brandstofkosten zijn dan onderdeel van de autokosten en fiscaal aftrekbaar. Een zakelijke brandstofpas is eveneens aftrekbaar.
  • Stichtingen of verenigingen die ingeschreven staan bij het KvK. De gebruikers kunnen op kosten van de stichting of vereniging uitgaven doen die met tankpas betaald mogen worden.

Verzamelfactuur

In Nederland zijn (aantoonbare) autokosten fiscaal aftrekbaar voor ondernemers, stichtingen en verenigingen. Om die reden wordt de tankpas het meest gebruikt door kleine (zzp, vof) en middelgrote (mkb) ondernemers. Een uitgebreid artikel ‘Wie en welke organisaties een zakelijke tankpas mogen gebruiken’ staat is te vinden op https://www.tankpas-aanvragen.nl/ 

Elke twee of vier weken ontvangt de organisatie op wiens naam de zakelijke brandstof staat een verzamelfactuur van de tankpas aanbieder. Alle gemaakte kosten en de betaalde btw zijn daarop gespecificeerd. Naast brandstofkosten is het ook mogelijke andere diensten te betalen met een brandstofpas bijvoorbeeld een autowasstraat. Welke extra diensten betaald worden is afhankelijk welke type brandstofpas aangeschaft wordt.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Richard, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.