Rijgedragverzekering niet populair in Nederland

Rijgedragverzekering niet populair in Nederland

Steeds meer autoverzekeraars introduceren een rijgedragverzekering. Dit is een verzekering waarmee je korting krijgt op de premie als je netjes rijdt. Klinkt goed, maar toch is deze verzekering is in ons land niet heel populair. Hoe komt dat?Ver onder Europees gemiddelde

Slechts een kleine 20.000 mensen in Nederland maakte per 31 december 2015 gebruik van een rijgedragverzekering, blijkt uit een onderzoek van Deloitte. Naar verwachting zal het marktaandeel van rijgedragverzekeringen in Nederland groeien tot 13% in 2020. Dit is nog steeds ver onder het gemiddelde in Europa. Vooral in Italië zijn deze verzekeringen wel erg populair.

Premiekorting vs. privacy nadeel

Waarom zijn Nederlanders geen fan van de rijgedragverzekering? De meest gegeven reden van deze impopulariteit is dat de premiekorting niet opweegt tegen het privacynadeel dat wordt ondervonden doordat veel gegevens via de app of de Chipin-stekker automatisch gedeeld worden met de verzekeraar.

Privacy en rijgedragverzekering

Door middel van een mobiele app of een Chipin-stekker kan de verzekeraar zien hoe vaak je remt, hoe hard je optrekt en hoe snel je rijdt. Maar de verzekeraar houdt ook bij waar en wanneer je rijdt. Dit wordt allemaal meegenomen in de berekening van de korting. Op sommige plekken en tijdstippen is het risico op schade namelijk groter. Daarnaast wordt met een Chipin-stekker ook de technische status van de auto geregistreerd, hierbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld het brandstofniveau en de kilometerstand van de auto.

Wat er gebeurt met de gegevens

Veel mensen vinden het dus niet fijn dat de verzekeraar inzicht heeft in al deze gegevens en kiezen daarom liever voor een ‘normale’ autoverzekering. Begrijpelijk, maar weet wel dat de autoverzekeraar deze gegevens alleen mag gebruiken voor het bepalen van de premie. De informatie mag niet worden doorgegeven aan derden. De politie kan de verzekeraar wel verplichten deze gegevens beschikbaar te maken, bijvoorbeeld als je betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Aan de hand van deze informatie kan dan bepaald worden of jij schuldig wordt bevonden. Dit kan in je voordeel maar natuurlijk ook in je nadeel werken. Maar het spreekt voor zich dat een rijgedragverzekering sowieso alleen voordelig is als je netjes rijdt.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Tvoogd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.