Uw laptop opladen in de auto met een omvormer?

Uw laptop opladen in de auto met een omvormer?

Mocht u vaak onderweg zijn en gebruik willen maken van de energie van uw auto gaat dit natuurlijk niet zomaar. De 12 volt aansluiting wekt hiervoor te weinig stroom op. Dankzij een omvormer 12v 220v sigarettenaansteker kunt u gebruik maken van wisselstroom, en bijvoorbeeld uw telefoon opladen in de auto. Sommige auto’s beschikken hier al over maar mocht dit niet zo zijn kunt u een auto omvormer ook altijd achteraf installeren.

De begrippen 12V omvormer en 220 / 230V omvormer worden trouwens door elkaar gebruikt. Dit omdat het om hetzelfde product gaat.Een gemodificeerde of zuivere sinus

Er zijn twee soorten omvormers naar 220 volt op de markt. De gemodificeerde variant is een stuk goedkoper maar die werken niet met alle apparaten. Een duurdere maar veilige oplossing is een zuivere sinus omvormer. Deze zorgt nauwelijks voor complicaties.

Welke omvormer is geschikt voor uw auto

Nu weet u echter nog steeds niet welke auto het best geschikt is voor jouw auto. Dit hangt namelijk af van het maximaal aantal vermogen dat de omvormer kan leveren. Dit vermogen kan worden berekent door de maximale hoeveelheid stroom die de 12V aansluiting van uw auto trekt. Hoeveel dit is staat meestal in een van de documenten die bij uw auto is geleverd. Mocht u dit niet meer in bezit hebben dan kunt u het ook altijd op internet vinden of de garage even bellen.

Rekenvoorbeeld: Levert de aansluiting maximaal 10 Ampère stroom, dan ligt het maximale vermogen van uw 12V auto omvormer op 12V x 10A = 120 Watt.

Het maximaal haalbare vermogen

Mocht u auto dus net als in het rekenvoorbeeld maar 10A kunnen leveren dan heeft u weinig aan een 12V omvormer. Deze kan namelijk maar maximaal een vermogen van 120 Watt opleveren. Als u dan apparaten van 230V aansluit zal de zekering eruit gaan of zelfs doorbranden.

Veel van de auto’s beschikken over een 15A stroomopname. Daarom is het slim om een omvormer te kopen met een maximaal vermogen van 180 Watt.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 webwings, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.