Veiligheid in de auto

Veiligheid in de auto

Het is belangrijk om tijdens het rijden in een auto zo veilig mogelijk te rijden. Hierbij is het belangrijk om een aantal veiligheidsmiddelen in je auto te hebben. Er zijn een aantal die standaard in je auto zitten en er zijn er een paar die je zelf moet aanschaffen of regelen.Veiligheidsgordel

In elke auto is het verplicht om een gordel te hebben. Dit geld niet alleen voor de twee voorste stoelen, maar ook voor de achterbank. Elke zitplek moet voorzien zijn van een gordel, anders zijn deze niet bedoeld als zitplek. Als bestuurder van een auto ben je niet verantwoordelijk voor iemand die zijn gordel niet om heeft. Wel ben je verantwoordelijk voor het gebruik van een gordel van een kind onder de twaalf jaar. 

Airbag

Naast een veiligheidsgordel hebben de meeste auto's ook een airbag. Een airbag vangt de klap van een botsing voor je op. Dit houdt in dat er een zak met lucht opgeblazen wordt die in je gezicht terecht komt. Dit maakt dat je niet met je hoofd tegen het dashboard of het stuur aan komt. Dit kan veel extra verwondingen voorkomen. Ook zorgt het er voor dat je je net niet breekt tijdens een botsing. Het is niet verplicht om je airbags aan te hebben staan als je auto aan het rijden bent. Wel is het verstandig. 

Gevarendriehoek 

Op het moment dat je problemen hebt met je auto, zet je vaak al snel knipperende waarschuwingslichten aan. Het komt soms voor dat deze lichten alleen niet genoeg zijn voor andere auto's om te zien dat je pech hebt. Daarom is het slim om een gevarendriehoek bij je in de auto te hebben liggen. Het is niet verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben. Als je auto een obstakel vormt op de weg, ben je wel aansprakelijk als je waarschuwingslichten het niet doen. Als deze het niet doen is het wel verplicht om een gevarendriehoek op de weg te plaatsen. 

Reflecterend veiligheidshesje 

Een reflecterend veiligheidsjasje is ook wel handig om bij je te hebben als je in een auto rijdt. Op het moment dat er een ongeval plaats vindt, kun je jezelf zichtbaar maken voor andere autobestuurders met dit reflecterend veiligheidshesje. Door deze te dragen kun je een hoop ongevallen voorkomen. Het is niet verplicht om een veiligheidshesje bij je te hebben tijdens het rijden. 

Veiligheidshamer

Een veiligheidshamer is ook heel erg handig om in je auto te hebben liggen. Als er een ongeval plaats vindt, kun je hiermee namelijk makkelijk een ruit inslaan of een gordel doorsnijden. Een veiligheidshamer is compact en dient voor meerdere doeleinden. Daarom is het ideaal om in je auto te hebben liggen. Dit is echter niet verplicht om te hebben. 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.