Auto velgen

Auto velgen

Een velg is het onderdeel van een wiel waar de band op ligt. In de volksmond wordt het woord velg vaak ten onrechte voor het hele wiel gebruikt. Bij wielen van auto's worden tegenwoordig geen spaken meer gebruikt omdat ze gevaarlijk geacht worden. Voor oldtimers zoals Jaguars waar spaakwielen origineel bijhoren is een uitzondering gemaakt. Tegenwoordig worden door tuners vaak andere wielen op auto's gezet om het uiterlijk te veranderen. 
 Ook de velg heeft een codering: ET staat voor het aantal mm dat het hart (bevestigingspunt) van de velg uit het midden staat. Bij een lagere ET waarde is de velg meer gebold en steekt de velg aan de buitenkant dus verder uit de wielkast. (Bij een bollere velg is de buitenrand van de velg verder verwijderd van het hart waar de velg bevestigd wordt.)
5J: J staat voor de hoorncode (vorm van velgbed), en 5 voor de bedbreedte van velg in inch. 5J is dus 5 inch x 2,54 cm is 12.7 cm breed.
15 inch staat voor de velgdiameter.
Steek 4x100 geeft aan dat de velg 4 bevestigingsgaten heeft en 100 geeft aan dat de steekcirkel 100 millimeter is. De steekcirkel is de diameter van de cirkel door het hart van de boutgaten. Bij vier gaten is dit dus de hartmaat van twee tegenoverliggende gaten. De meeste autovelgen hebben 4 of 5 gaten. Velgen van oudere auto's zijn soms uitgerust met 3, modernere soms 6 gaten. In het algemeen heeft een zwaardere auto meer velggaten.

Lichtmetalen velgen zijn wielen die zijn vervaardigd van een legering van aluminium. De eerste lichtmetalen velgen waren een legering van magnesium (Mags wielen) maar die worden niet meer geproduceerd en zijn alleen nog maar te vinden onder de klassieke auto’s.

Lichtmetalen velgen zijn doorgaans lichter dan stalen velgen en zorgen voor een betere warmtebegeleiding. Daarnaast ogen lichtmetalen velgen ook beter dan stalen velgen en zijn mede daardoor zeer populair geworden.

STALEN VELGEN

Stalen velgen zijn een populaire keuze om te monteren op winterbanden. De reden laat zich makkelijk raden. Allereerst zijn stalen velgen goedkoper dan lichtmetalen velgen, maar ze zijn ook beter bestand tegen winterse weersomstandigheden, sneeuw, hagel en regen.

Een goed alternatief voor Stalen Velgen

Gespoten Velgen zijn heel weersbestendig

In combinatie met winterbanden wordt er vaak gekozen voor stalen velgen, een logische keuze omdat deze sterk, degelijk en relatief goedkoop zijn. Maar voor de liefhebbers die ook in de winter op mooie wielen willen rijden hebben we 4 scherp geprijsde gespoten velgen geselecteerd die uitermate geschikt zijn voor de wintermaanden. Gespoten velgen zijn namelijk veel beter bestand tegen slechte weersomstandigheden dan gepolijste velgen en daarmee een uitstekend alternatief voor stalen velgen!


Modelauto met velgen:

Modelauto's zijn tegenwoordig op elke schaal steeds meer verfijnd. Wanneer u een liefhebber bent van een bepaald merk met mooie velgen kunt u tegenwoordig ook online ook heel goed een modelauto kopen. Verbazingwekkend hebben webshops tegenwoordig bijna elk automerk wel op voorraad.


Voordelen autovelgen:

1. Lichtmetalen autovelgen zijn doorgaans mooier en in veel meer uitvoeringen en maten beschikbaar.

2. Betere warmterafvoer. Tijdens remmen ontstaat er enorme wrijving op de banden en daar komt warmte bij vrij. Lichtmetalen autovelgen voeren die warme veel beter af en dat is beter voor de remmen, de wiellagers en de banden. De levensduur van deze onderdelen wordt hiermee aanzienlijk vergroot.

3. Betere balans. Hoewel lichtmetalen autovelgen licht zijn, zijn ze wel steviger dan bij voorbeeld stalen wielen. Hierdoor zijn autovelgen minder gevoelig voor trillingen en daardoor beter in blans. Allemaal zeer gunstig voor de rij prestaties.

4. Wanneer autovelgen een oppervlaktebehandeling hebben gehad dan zijn ze minder gevoelig voor corrosie en worden de wielen minder snel aangetast.

5. De maatvoering van lichtmetalen velgen is zeer nauwkeurig. Er is geen verschil in maten tussen de verschillende velgen door bijvoorbeeld thermische belasting zoals dat wel het geval is bij stalen velgen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 moker2005, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.