Tips om Zwarte Zaterdag te vermijden

Tips om Zwarte Zaterdag te vermijden

Wat is Zwarte Zaterdag?

Ieder jaar ontstaan er lange files op de Europese wegen tijdens de vakantieperiodes, zowel in de winter als in de zomer. Deze files ontstaan door de vakantieperiodes in diverse landen en vanwege deze vakantieperiodes gaan veel mensen op vakantie met de auto. Deze drukke dagen op de Europese snelwegen zijn beter bekend onder de naam: Zwarte Zaterdag

 Hoe weet je wanneer het Zwarte Zaterdag is?

Om te voorkomen dat je ineens midden in de drukte terecht komt tijdens de reis met de auto naar je vakantiebestemming, is het handig om op te zoeken wanneer het Zwarte Zaterdag is. Deze dag is aan de hand van de vakantieperiodes in diverse Europese landen al van tevoren te voorspellen. Want zodra de schoolvakanties starten, dan vertrekken veel vakantiegangers richting hun vakantieadres. De beste manier om uit te vinden welke data Zwarte Zaterdag is in een bepaald Europees land is door te zoeken in Google op Zwarte Zaterdag plus het jaartal.

De landen waar de Zwarte Zaterdag het bekendste is en het meeste overlast oplevert in de vorm van extreem lange files zijn: Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Per land zijn de gebieden waar de meeste files ontstaan tijdens Zwarte Zaterdag ook te voorspellen. Zie hieronder welke snelwegen altijd erg druk zijn en veel files hebben tijdens Zwarte Zaterdag.

Frankrijk

Tijdens Zwarte Zaterdag is het eigenlijk op alle snelwegen (autoroutes) in Frankrijk extreem druk. Dit komt doordat er zowel Franse vakantiegangers als vakantiegangers uit andere Europese landen op de weg zijn. De grootste drukte tijdens Zwarte Zaterdag in Frankrijk is op de snelwegen rond Parijs, richting het westen en zuid-westen van Frankrijk, op de Route du Soleil, richting de Franse Alpen en ten slotte is het erg druk op de snelwegen richting de Spaanse grens. 

Duitsland

In Duitsland is het tijdens Zwarte Zaterdag vooral heel druk op de snelwegen richting het zuiden en op de snelwegen richting Zwitserland en Oostenrijk. Veel vakantiegangers gaan via deze snelwegen naar de vakantiebestemming of gaan nog verder door richting Italië bijvoorbeeld.

Zwitserland

De grootste drukte voor Zwarte Zaterdag in Zwitserland is te verwachten bij de Gotthardtunnel. Dit is een klassieke plek voor lange files en grote drukte. De Gotthardtunnel richting Italië is een bekende plek voor de Zwarte Zaterdag drukte. 

Italië 

Aangezien alle Europese vakantiegangers die in Italië vakantie willen vieren en met de auto naar Italië gaan via het Noorden van Italië, is dit deel per definitie het drukste deel en ook het deel dat je wilt vermijden tijdens Zwarte Zaterdag. Vooral rond Milaan, dat als een echt knooppunt gezien moet worden is het erg druk en ontstaan vaak lange files. 

Hoe kun je Zwarte Zaterdag vermijden?

Het advies is om Zwarte Zaterdag zoveel mogelijk te vermijden, want het is geen pretje om tijdens je vakantie in extreem lange files terecht te komen en het is zonde van je vakantietijd. Daarom delen we hieronder 5 tips om Zwarte Zaterdag te vermijden.

1) Zoek uit wanneer Zwarte Zaterdag is

Het lijkt een inkoppertje, maar zorg dat je weet welke dag of dagen de grootste drukte voorspeld is onderweg naar je vakantiebestemming. 

2) Vertrek altijd vroeg

Zorg dat je buiten de drukte om gaat rijden. Ga dus zoveel mogelijk 's nachts rijden of althans erg vroeg. 

3) Maak een tussenstop

Deel je reis op in etappes en maak een tussenstop onderweg. Boek een hotel of bed & breakfast en rust lekker even uit. Dan is die reis ook ineens een stuk dragelijker. 

4) Zorg voor on board entertainment

Ook al is het geen Zwarte Zaterdag, je kan altijd in de file terecht komen. Zorg dat je een leuke Spotify lijst hebt met liedjes of een iPad met een serie of enkele films, dat maakt de reis een stuk dragelijker.

5) Neem op tijd pauze

Het is bekend van Zwarte Zaterdag dat het rond het middaguur het drukste is op de weg. Wanneer je er dus niet onderuit kan om op Zwarte Zaterdag te gaan rijden, zorg dan dat je ruim voor het middaguur een lange tussenstop inplant. Ga lekker lunchen, bezoek een museum langs de route of maak een mooie wandeling. Alles beter dan vast staan in de file. 

Met deze tips gaan wij er van uit dat je Zwarte Zaterdag zoveel mogelijk kunt vermijden. 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 TinyT, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.