Kun je een elektrische auto in het stopcontact steken?

Kun je een elektrische auto in het stopcontact steken?

De elektrische auto wint sterk aan populariteit in de afgelopen jaren, mede dankzij de gunstige bijtellingsregelingen. Wanneer je een elektrische auto aanschaft ontvang je hierbij vaak een stekker. Velen denken dat je een elektrische auto kunt opladen via het stopcontact, maar is dat wel zo? Kort antwoord: ja dat kan, maar in werkelijkheid is een kwalitatieve laadpaal kopen veel slimmer. In dit artikel leggen we je uit waarom dat zo is.Het probleem voor het opladen van een elektrische auto in een stopcontact is als volgt; de gemiddelde elektrische auto verbruikt dezelfde hoeveelheid stroom per jaar als een volledig huishouden. Krijg je dus een elektrische auto, zal je stroomverbruik verdubbelen. Nu is dat op zich niet zo erg, want elektriciteit is veel goedkoper dan benzine of diesel, maar het zorgt wel voor problemen in capaciteit.

Brandgevaar

Een elektrische auto is dus niet vergelijkbaar met een ‘normaal’ elektrisch apparaat dat je in het stopcontact steekt, het stroomverbruik is vele malen hoger. Dit zorgt er onder meer voor dat de elektriciteitskabel enorm warm wordt en een potentieel brandgevaar is daarmee. Iets wat je te allen tijde wil voorkomen natuurlijk.

Andere grootverbruikers onbruikbaar

Daarnaast zorgt het gebruiken van een stopcontact voor je elektrische auto ervoor dat je andere grootverbruikers niet gelijktijdig kunt gebruiken, omdat alle elektriciteit naar de auto gaat. Kom je na een lange dag werken thuis en laad je vervolgens ’s avonds je auto op, dan kun je apparaten als een wasmachine of vaatwasser niet gebruiken. Je elektriciteitsinstallatie trekt dat simpelweg niet.

Een laadpaal krijgt doorgaans zijn eigen groep of groepen (afhankelijk van het type laadstation) in je meterkast. Hierdoor hebben je andere elektrische apparaten er minder last van en krijgt de auto dus in feite zijn eigen stroomtoevoer. Op momenten van piekverbruik kan het echter nog steeds zo zijn dat je auto het grootste deel van de stroom ‘inpikt’. Hier is een oplossing voor genaamd dynamic load balancing. Deze techniek zorgt ervoor dat de elektriciteit op piekmomenten eerlijk verdeeld wordt, waardoor je geen last van hebt stroomuitval. Je auto wordt dan simpelweg iets minder snel opgeladen.

Een laadpaal aanschaffen

Krijg jij binnenkort een elektrische auto en wil je daarom een laadpaal aanschaffen? Laat je dan altijd goed voorlichten door een specialist. Geen enkele situatie is immers hetzelfde en zij kunnen je adviseren over de beste oplossing voor jouw auto én woonsituatie. Ga de laadpaal bovendien niet zelf installeren als je geen elektrotechnische kennis hebt. Je werkt met hoge spanning en het is daarom belangrijk dat de laadpaal veilig geïnstalleerd wordt, zodat hij niet alleen tijdens de installatie, maar ook later bij het gebruik ervan helemaal veilig is en goed werkt.

Ook zijn er verschillende extra mogelijkheden voor als je een leaseauto rijdt, zodat je werkgever geautomatiseerd de kosten voor het laden kan vergoeden. Dit voorkomt werk én fouten. Kortom: zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden voor j een willekeurig laadstation voor je auto aanschaft!


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 TheContentCase, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.