Belangrijke tips voor een succesvol theorie-examen

Belangrijke tips voor een succesvol theorie-examen

Ben je bezig om een rijbewijs te halen? Dan moet je eerst nog die hobbel nemen die het theorie-examen is. Dat is voor bijna iedereen een serieuze uitdaging en daarom kun je hier een aantal belangrijke tips lezen. Doe er je voordeel mee!Het is net als leren voor een schooltoets
We beginnen met misschien wel de belangrijkste tip: begin op tijd met leren! Die is zo belangrijk dat je deze uitspraak waarschijnlijk al veel vaker hebt gehoord, van elke leraar ever. En dat is natuurlijk omdat er wel een kern van waarheid in zit. Op tijd beginnen met leren betekent simpelweg dat je rustiger aan kunt doen en minder stress zult voelen tijdens het leren.

Dat is niet de enige tip die je van het leren voor school mee kunt nemen. Het werkt bijvoorbeeld heel goed om tijdens het leren notities te maken. Je kunt namelijk de belangrijke punten onthouden wanneer je ze hebt opgeschreven. Ook al mag je hem tijdens het natuurlijk niet theorie-examen gebruiken, het werkt heel goed als je van te voren een soort van ‘cheat-sheet’ maakt, waarop je de belangrijkste punten kort hebt genoteerd.

Als je op tijd bent begonnen, heb je genoeg tijd om de stof te herhalen. Grote kans immers dat je de inhoud van het eerste hoofdstuk alweer bent vergeten tegen de tijd dat je de lesstof uitgelezen hebt. Herhaal de theorie dus!
 

Structuur en soorten vragen
Bij een goede voorbereiding hoort ook dat je het theorie examen auto meerdere malen hebt geoefend. Zo raak je bekend met de structuur en de verschillende soorten vragen.

Er zijn drie onderdelen in het theorie-examen. Er zijn 25 vragen over gevaarherkenning, waarvan je er minstens 13 goed moet hebben. Je moet van het onderdeel kennis minimaal 10 van de 12 vragen juist beantwoorden. Ten slotte zijn er 28 vragen over inzicht, waarvan je er 25 of meer goed moet hebben. Je hebt voor deze 65 vragen 30 minuten. Denk dus niet te lang na over een vraag!

Tijdens het theorie-examen kun je zes verschillende soorten vragen krijgen. Om je op weg te helpen, zijn deze zes alvast op een rijtje hieronder neergezet:

  1. Ja/Nee-vragen: denk bijvoorbeeld aan een afbeelding met de vraag “moet je dimlicht voeren?”
  2. Meerkeuzevragen: kies het juiste antwoord uit meerdere mogelijkheden.
  3. De invulvraag: vul het juiste getal in. Denk bijvoorbeeld aan een vraag als “Je wilt de autosnelweg gebruiken. Hoe snel moet je motorvoertuig mogen en kunnen rijden?
  4. De sleepvraag: een vraag waarbij je de keuzes naar de juiste plek moet slepen. Een typisch voorbeeld van dit soort vragen is “wat is de juiste volgorde van voor laten gaan?”
  5. De single sleepvraag: in plaats van meerdere keuzes hoef je nu slechts één antwoord te verslepen.
  6. De hotspotvraag: hier moet je het juiste deel van een afbeelding aantikken. Denk bijvoorbeeld aan vraag als “welk symbool heeft te maken met de motor?”

De dag van het examen
Als jij je goed hebt voorbereid door op tijd te beginnen en meerdere oefentoetsen te hebben gedaan zal het vast goedkomen. Maar je moet natuurlijk niet op de dag van het examen zelf van alles vergeten. Zo is het belangrijk dat je een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee neemt.

Ga ook niet alles opeens anders doen. Als je bijvoorbeeld nooit koffie drinkt, moet je niet opeens koffie gaan drinken. En, om af te sluiten, nog even een inkoppertje: zorg dat je goed uitgerust bent. Het klinkt logisch, maar het wordt allemaal een stuk moeilijk met een brakke kop.
 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Yeungman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.