5 tips om je auto winterklaar te maken

5 tips om je auto winterklaar te maken

In de winter is het buiten koud en zoeken wij mensen vaak binnen de warmte op. Echter krijgen onze auto’s de kou ook te verduren. De omstandigheden zoals lage temperaturen, gladheid en pekel maken de winter het seizoen waarin we het meeste van onze auto’s vragen. Om veilig de weg op te gaan, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hoe je dat doet lees je hieronder.Waarom moet ik mijn auto winterklaar maken?

Normaliter rijd je op zomerbanden, dit zijn de banden die standaard onder je auto zitten. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden celcius komt is het beter om op winterbanden te rijden. Deze banden bieden meer grip in een koude omgeving. Hierdoor ligt de auto beter op de weg en heb je een minder lange remweg. Dit is een voorbeeld van waarom het belangrijk is om je auto winterklaar te maken. Jij wilt toch ook veilig op reis?

Hoe maak ik mijn auto winterklaar?

Hoewel we de laatste jaren geen hele strenge winter hebben gehad, kun je je maar beter voorbereid zijn om ook tijdens de koude dagen fijn op weg te kunnen.

Hoewel er de laatste jaren geen hele strenge winter heeft opgetreden, is het beter om je hier wel op voor te bereiden voor het geval dat. Daarnaast vriest het elke winter wel, waardoor de wegen glad kunnen zijn. Maak gebruik van de volgende tips om deze winter veilig de weg op te gaan:

1.Winterbanden monteren

Het eerste wat je kunt doen is de zomerbanden van je auto verwijderen en de winterbanden te monteren.

2.Controleer je bandenspanning

Je rijdt het veiligst wanneer je bandenspanning juist is afgesteld. Als dit niet het geval is, rijdt je auto minder zuinig en slijten je banden sneller. De juiste afstemming van je bandenspanning vind je in het onderhouds- of informatieboekje van je auto.

3.Check je koelvloeistof met antivries

Lees op het reservoir of er genoeg koelvloeistof in je motor aanwezig is. Eventueel kun je met een antivriesmeter controleren of de koelvloeistof nog genoeg antivries bevat.

4.Juiste uitrusting

Om echt goed voorbereid de weg op te gaan kun je een klein “survivalpakket” maken. Wat moet dit pakket dan allemaal bevatten? Nou het volgende bijvoorbeeld:

  • Een ijskrabber;
  • Een ijsdeken (voor op de voorruit);
  • Slotontdooier;
  • Warme dekens (voor het geval dat je pech krijgt).

5.Rubbers van je deuren insmeren

Bij hevige vorst kan het voorkomen dat de deurrubbers van oudere auto’s vastvriezen. Om dit te voorkomen kun je de rubbers insmeren met vaseline of siliconenspray.

Tips voor rijden in de winter

De zelfontlading van een accu gaat sneller bij koude temperaturen, dit betekent dat de accu sneller leeg raakt. Om dit te voorkomen moet je er op letten dat je niet alleen maar korte ritjes maakt, omdat de accu zo geen kans krijgt om bij te laden.

Daarnaast kan je handrem vastvriezen bij hevige vorst. Het is beter om in de wintermaanden je auto in de eerste versnelling te laten staan of in de P als je een automaat hebt.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 BrianA, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.