Auto kopen van een particulier

Auto kopen van een particulier

Auto kopen van een particulier

Een consument kan een tweedehands auto kopen bij een autobedrijf of bij een particulier. Vaak zijn tweedehands auto’s die door particulieren worden verkocht goedkoper dan gelijkwaardige auto’s die te koop staan bij autobedrijven. Wel is het zo dat er bij het kopen van een particulier vaak geen garantie geldt. Op vrijwel elke tweedehands auto die door een particulier wordt verkocht geldt geen bovag garantie of een andere vorm van garantie.Garantie bij particulieren

Particulieren zijn niet aangesloten bij BOVAG en er geldt dus geen BOVAG garantie. Er kunnen natuurlijk afspraken met de particulier worden gemaakt, maar dit geeft geen echte garantie. In sommige gevallen kan met veel moeite worden bepaald dat de koper in zijn of haar recht staat, maar dit is vaak erg lastig.

Er is echter ook een uitzondering. De meeste auto’s die minder dan twee of drie jaar oud zijn hebben nog fabrieksgarantie. Dit is dus geen garantie vanuit de particulier, maar vanuit de fabriek. Als er binnen de garantietermijn van de fabrieksgarantie iets aan de auto mankeert, wordt dit gratis in opdracht van de fabrikant hersteld door een dealer van het merk. 

Waarop letten bij het kopen van een particulier?

Bij het kopen van een particulier is het belangrijk om goed te kijken naar de staat van de auto. Indien de koper zelf weinig verstand heeft van auto’s, is het aan te raden dat er iemand meegaat die hier wel verstand van heeft. Een andere optie is om een aankoopkeuring te laten uitvoeren door bijvoorbeeld de ANWB.

Tijdens het controleren van de auto is het van belang om onder andere te kijken naar de banden, remmen, verlichting, distributieriem, roestvorming, slijtage en eventuele beschadigingen. Het is aan te raden om ook een uitgebreide proefrit te maken om een algehele indruk van de auto te krijgen. Let hierbij onder andere op de besturing, remmen, bediening, vering, geluid, zicht en de zit.

Twee andere belangrijke punten zijn de kilometerstand en de onderhoudsgeschiedenis. De kilometerstand staat meestal op het dashboard aangegeven. Als extra controle kan dit ook worden opgevraagd bij de RDW.

De onderhoudsgeschiedenis kan meestal worden teruggevonden in een fysiek of digitaal onderhoudsboekje. Hierin staat vaak ook de APK vervaldatum aangegeven. Eventueel kan de APK vervaldatum ook op de website van de RDW worden opgevraagd.

Tweedehands auto kopen bij een autobedrijf

Indien meer zekerheid en garantie is gewenst, kan er ook voor worden gekozen om een tweedehands auto te kopen bij een autobedrijf. De aankoopprijs kan bij autobedrijven wat hoger liggen dan bij particulieren, maar er zijn vaak meer garanties.

Autobedrijven die zijn aangesloten bij BOVAG staan voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Daarbij bieden de meeste BOVAG autobedrijven BOVAG garantie aan met een garantietermijn van zes maanden op de aankoop van een tweedehands auto. Hier kan de consument in ieder geval om vragen en dit kan in overleg met de verkoper worden opgenomen in de koopovereenkomst.

Als een consument een klacht heeft over een BOVAG autobedrijf en hier niet samen met het autobedrijf uitkomt, kan BOVAG tussen de klant en het bedrijf bemiddelen. Indien de consument de voorgestelde oplossing van de BOVAG bemiddelaars niet passend vindt, kan de Geschillencommissie hulp bieden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 KennisDelen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.