Korting krijgen bij goed rijgedrag

Korting krijgen bij goed rijgedrag

De ANWB heeft een autoverzekering geïntroduceerd waarbij je rijstijl bepaalt hoeveel korting je krijgt op je premie. Autobestuurders die bereid zijn een apparaat in de auto te plaatsen waarmee het rijgedrag getraceerd wordt, kunnen zomaar 30% korting op hun premie krijgen. In 2015 zei Achmea al dat er een verzekering gebaseerd op rijstijl zou komen waarna het bedrijf een stortvloed aan kritiek over zich heen kreeg. Zo ontstonden er vraagtekens bij het datagebruik waaruit een risicoselectie kan voortkomen.

 

Data gebruiken is geen probleem

De ANWB wil de veiligheid in het verkeer stimuleren en het idee achter deze autoverzekering is dan ook dat er veiliger gereden zal worden. Het aantal sterfgevallen in Nederland is gestegen. Met het apparaat wat autobestuurders zelf in hun auto plaatsen verzamelt de ANWB allerlei gegevens over het rijgedrag en verder voor niks anders, aldus de ANWB.

 

Hoe het werkt

Bij het apparaat wat in de auto wordt geplaatst, ook wel de dongel genoemd, zit een applicatie. Om de tien dagen krijg je een score aan de hand van je rijgedrag, deze wordt aan de ANWB gerapporteerd. Wel dien je op zijn minst 65 kilometer te hebben gereden. De snelheid die jij rijdt in verhouding met de maximaal toegestane snelheid, de acceleratiesnelheid, de snelheid die je in bochten rijdt en het remgedrag worden elke rit gemeten. De bestuurder kan via de applicatie de rijscore zien en krijgt daar advies over. Een keer in de drie maanden wordt aan de hand van de rijscore de korting op de premie berekend.

 

Je hoeft niet mee te doen

Als je besluit niet mee te doen, gaat je premie niet omhoog. Je behoudt dezelfde premie en schadevrije jaren. Als je wel meedoet en niet veilig rijdt, blijft de korting ook uit. De ANWB stelt hierbij dat het geen aantasting is op de solidariteit. Zij denken wel twee jaar nodig  te hebben om te kunnen aantonen wat ermee bereikt is.

 

Data en veiligheid

De ANWB stelt dat de data veilig is bij hen en dat zij voldoen aan de veiligheidsnormen die vooraf gesteld zijn. Daarbij zeggen zij dat de data die ze binnen krijgen alleen gebruiken om vast te stellen hoe veilig je rijdt. Als je dat dan niet meer wilt, kun je de data laten wissen. Zo houd je zeggenschap over de gegenereerde data.

 

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je weten hoe je kunt besparen op je autoverzekering? Het antwoord is heel simpel: door een vergelijking te maken! Ga naar Autoverzekering.nl voor een goedkope autoverzekering met de gewenste dekking. Goed om te weten: Autoverzekering.nl is volledig onafhankelijk doordat geen enkele verzekeraar de voorkeur geniet, waardoor de beste deal ook écht de beste deal is. Zo sluit jij snel en eenvoudig je autoverzekering af!


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 astridspr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.