Kenteken RDW

Kenteken RDW

Het kenteken RDW, zoals dat in de volksmond wel genoemd wordt, is eigenlijk niets meer en niets minder dan het gewone kenteken zoals dat bijvoorbeeld aan een auto is verbonden, aan een scooter, aan een motor of aan een ander voertuig. En daarmee bedoelen we niet alleen maar de gele kentekenplaat, want het is veel meer dan alleen maar een nummerbord.Het kenteken RDW, zoals dat in de volksmond wel genoemd wordt, is eigenlijk niets meer en niets minder dan het gewone kenteken zoals dat bijvoorbeeld aan een auto is verbonden, aan een scooter, aan een motor of aan een ander voertuig. En daarmee bedoelen we niet alleen maar de gele kentekenplaat, want het is veel meer dan alleen maar een nummerbord.

Het kenteken is als het ware de identificatie van een voertuig, zoals dat bij de RDW wordt geregistreerd.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer registreerd op basis daarvan twee verschillende soorten gegevens. Enerzijds de voertuiggegevens, dus bepaalde gegevens van het voertuig. Anderzijds de gegevens van de voertuighouder. Dus de persoon die als voertuighouder geregistreerd staat op het kentekenbewijs, of de kentekencard.

Het kenteken RDW is het gedeelte dat bij het voertuig behoort. De voertuighouder heeft immers in de vorm van een paspoort of ID-Kaart een identificatiemiddel. Het betreffende voertuig in de vorm van het oude kentekenbewijs, of de nieuwe kentekencard.

De voertuighouder heeft verder een burgerservicenummer, het voertuig een kenteken, dat door de RDW wordt afgegeven.

Op basis van het burgerservicenummer worden van de persoon, de voertuighouder, bij verschillende instanties gegevens opgeslagen. Op basis van het kenteken RDW worden van de betreffende auto, scooter, enzovoorts, gegevens opgeslagen.

Zo zie je maar weer. Dat kenteken RDW is gewoon iets heel simpels.

Gegevenscheck op basis van het kenteken RDW

Normaliter merk je niet zo veel van dat alles. Je kunt immers gewoon rondrijden, onafhankelijk van de gele nummerplaat, of datgene dat daar op staat.

Je merkt pas waarom dit zo in elkaar is gezet als je bijvoorbeeld een politiecontrole krijgt. De politie kan dan op basis van de kentekens in de computer kijken of er iets bijzonders is met de betreffende voertuigen die staande worden gehouden, maar ook wie de voertuighouder is, en of er met deze persoon iets bijzonders aan de hand is.

Overigens kan je met een kentekencheck ook zelf de voertuiggegevens inkijken. Echter niet de voertuighoudersgegevens, want dat val onder de privacywetgeving.

Een bijkomend voordeel is ook, dat je op basis van de kentekens in Nederland, kunt zien hoe oud een voertuig is. En dat is in de meeste andere landen niet het geval.

Bijvoorbeeld in Oostenrijk of Duitsland, behoort het kenteken niet bij een auto, maar bij de voertuighouder. In dat geval kan je niet zien wat de leeftijd van de betreffende auto is.

Het systeem betreffende het kenteken RDW, zoals dat in Nederland gebruikt wordt, is dus best wel uniek te noemen, en is voor de verkoop of aankoop ook wel makkelijk. De leeftijd weet je altijd, zonder dat je dat hoeft na te zoeken.

Wil je overigens de opgeslagen gegevens raadplegen die bij dat kenteken RDW zijn opgeslagen, dan kan je dat doen door middel van een gratis kentekencheck.

Zoals deze ook op deze website gratis wordt aangeboden. Vul daarvoor hierboven of hiernaast het kenteken in, en klik met de muis op "Check".

In dat geval worden alle beschikbare gegevens van het kenteken RDW opgehaald, en getoond op het beeldscherm.

Handig toch? En vooral omdat het geheel gratis is.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Rafa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.