Veilig autorijden in de winter

Veilig autorijden in de winter

De winter lijkt nu eindelijk door te zetten. De temperatuur daalt gestaag en we hebben regelmatig te kampen met neerslag in de vorm van natte sneeuw. Het is dus weer om lekker warm in bed te blijven liggen, of om weg te kruipen op de bank met een warme kop thee en een goed boek.Ondanks de mogelijkheden om alles wat we nodig hebben thuis te laten bezorgen, kunnen we niet de hele winter onder ons warme dekentje blijven zitten en zullen we toch het slechte weer moeten trotseren.

Of je nu met de auto naar je werk moet, de (klein) kinderen naar school moet brengen of op vakantie gaat, het is deze tijd van het jaar niet zonder risico’s. Gelukkig kun je veel doen om veilig met met de auto op pad te gaan.

Zorg voor goede verlichting

Eigenlijk is het altijd verstandig om met lichten aan te rijden, maar in de winter is het praktisch een vereiste. Ben je ‘s avonds alleen op de weg en weet je dus zeker dat je niemand hindert, maak dan gebruik van je groot licht. Het kan in de winter ook behoorlijk mistig zijn. Maak dan vooral gebruik van je mistlampen.

Maak je autoruiten en verlichting schoon

Hoe vervelend die dichtgevroren ruiten ook zijn, je zal ze toch schoon moeten maken. Het is heel belangrijk om goed zicht te hebben en al helemaal in de winter, als de zon laag aan de hemel staat. Misschien betekent dat iets eerder opstaan of later op je bestemming arriveren, maar zorg hoe dan ook dat al je ramen en je verlichting grondig ontdaan zijn van sneeuw en ijs voor je de weg op gaat. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van maar liefst € 230!

Laat je deuren en je handrem niet bevriezen

Zo nu en dan kan het ineens ‘s nachts een paar graden vriezen. Dat betekent autoruiten krabben. Met een beetje pech bevriezen helaas niet alleen je ruiten, maar ook je handrem en je deuren. Om te voorkomen dat je deuren vastvriezen kun je de deurrubbers insmeren met een speciaal middel of met talkpoeder.

Zet je auto in de versnelling om je handrem niet te laten bevriezen. Je ruitensproeiervloeistof kun je vervangen met antivries. Zijn je deuren of sloten toch bevroren? Gebruik dan een fohn of warm water om alles te ontdooien.

Goed afstand houden in het verkeer

Eigenlijk spreekt deze tip voor zich, omdat het altijd belangrijk is om goed afstand te houden van de weggebruikers voor je. Je hebt namelijk te maken met een remweg. Als je plotseling moet stoppen heb je de ruimte nodig om op tijd tot stilstand te komen. Neerslag en gladheid verlengen je remweg aanzienlijk, wat het extra belangrijk maakt om goed afstand te houden. Je wilt immers niet op je voorganger terechtkomen. Zorg daarnaast voor goede winterbanden, ook als we een kwakkelwinter hebben. Het hoeft voor een glad wegdek namelijk niet te vriezen. Winterbanden hebben een rubbersamenstelling die zorgt voor een kortere remweg op koude en gladde ondergronden. Dat is wel zo veilig. Houd ook het weerbericht goed in de gaten en vertrek op tijd van huis, zodat je geen haast hebt. Ook als je overal rekening mee houdt kun je toch onverhoopt schade krijgen met de auto. Zorg daarom ook dat je autoverzekering op orde is.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 MoniqueM, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.