Hoe koop je een goede tweedehandsauto?

Hoe koop je een goede tweedehandsauto?

Als je niet zo veel geld hebt, kan de aankoop van een tweedehandsauto een prima keuze zijn. Goedkoop betekent in de regel vaak duurkoop. Je wilt uiteraard voorkomen dat je een miskoop doet. Het is daarom raadzaam om met een aantal zaken rekening te houden als je van plan bent om een tweedehandsauto te kopen.Controleer of alle officiële gegevens kloppen

Bekijk allereerst of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt met de naam op het rijbewijs, paspoort of identiteitskaart van de koper. Om uit te sluiten dat de auto is gestolen is het ook verstandig om het voertuigidentificatienummer (VIN) op het kentekenbewijs te controleren. Dit moet overeenkomen met de gegevens onder de voorruit of onder de motorkap van het voertuig. Als je wilt weten wanneer de auto voor het laatst apk gekeurd is, dan kun je dit controleren bij de RDW. Koop je via Marktplaats een auto? Bekijk dan in de verkoopgeschiedenis op de RDW of het om een betrouwbare verkoper gaat.

 

Binnenzijde en buitenzijde van de auto nazien

Loop een rondje om de auto. Ziet de auto er netjes en verzorgd uit? En hoe zit het met deuken en krassen? Vergeet vooral de banden niet te controleren. De groeven van de zomerbanden moeten minimaal 1.6 millimeter diep zijn. Mocht de auto door deze controle heen komen, dan kun je de motorkap openen. Luister goed naar de motor als de motorkap open is. Vergeet ook het motorblok niet te controleren op eventuele lekkages. En kijk naar de distributieriem, het koelvloeistof reservoir en het koelsysteem.

 

Maak een testrit

Koop nooit een auto zonder dat je erin gereden hebt. Controleer of de auto zonder problemen start en of de motor zonder onderbrekingen loopt. Kun je soepel schakelen en zonder problemen remmen? Zo niet, dan wijst dit op gebreken. Check verder alle belangrijke accessoires, zoals de ruitenwissers en de verlichting. Mocht je naar aanleiding van deze controle toch twijfelen, vraag dan om een aankoopkeuring door een onafhankelijke partij. Of wijk uit naar een andere mogelijkheid. Er zijn zat tweedehandsjes te vinden.

 

Weet wat de auto waard is

Wil je de auto kopen? Denk dan goed na over de prijs en vergeet niet te onderhandelen. Het is raadzaam om vooraf uit te zoeken wat de auto waard is. Je kunt op diverse websites uitrekenen wat de auto waard is en wat dus een goede prijs is om te bieden of betalen. Kijk ook naar gelijke modellen op verkoopsites, om de gemiddelde prijs van dit tweedehands model na te gaan. Denk hierbij wel aan de staat waarin een auto verkeert; de ene wagen is de andere niet.

 

Bedrag autoverzekering en wegenbelasting

Vanaf het moment dan de auto definitief op jouw naam staat, moet je ook een autoverzekering nemen en betaal je wegenbelasting. De hoogte van deze bedragen, hangt af van de auto die je koopt. Hoe zwaarder en belastender voor de wegen en het milieu de wagen is, hoe hoger de wegenbelasting en de premie vaak zijn. Hou hier dus rekening mee. Voordat je de wagen koopt, kun je online controleren wat de autopremie zal zijn en hoe hoog de wegenbelasting voor deze wagen uitvalt. De auto kan heel goedkoop zijn, maar als je maandelijks hoge lasten hebt, dan kun je misschien beter uitwijken naar een duurdere wagen met lagere maandlasten.

Vrijwaringsbewijs

Als je een tweedehandsauto koopt, moet deze ook op jouw naam gezet worden zodat het voor alle instanties duidelijk is dat jij de eigenaar bent van de auto. Voor het overschrijven van een kenteken op jouw naam, kun je bij het postkantoor terecht. De vorige eigenaar krijgt dan een vrijwaringsbewijs.

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 MarinusNutma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.