Autoruitschade en je autoverzekering

Autoruitschade en je autoverzekering

Wat is een van de meest voorkomende schades aan je auto? Ruitschade. Barstjes en sterren ontstaan al heel snel als er sprake is van steenslag. Het vervelendste aan deze schade is, dat er geen schuldige tegenpartij is aan te wijzen. Maar betekent dat dat je altijd nul op het rekest krijgt bij de verzekering bij dit soort auto ruitschade, of zijn er ook mogelijkheden om (een deel van) de kosten van reparatie vergoed te krijgen? Dat hangt allemaal af van je verzekering en de voorwaarden. Hier zetten we op een rijtje waar je allemaal op moet letten.WA-verzekering is vaak niet genoeg

Een autoverzekering is duur, maar het is soms de moeite waard om iets meer uit te trekken voor een gehele of gedeeltelijke cascoverzekering. Een WA-verzekering is namelijk alleen bedoeld om kosten te betalen die anderen maken, maar waar jij wettelijk aansprakelijk voor bent. Deze is verplicht en zorgt er ook voor dat als iemand jou aanrijdt, de verzekering van die persoon de kosten die jij moet maken voor reparatie, zal vergoeden. Maar wat nu als er geen partij aansprakelijk kan worden gesteld, zoals bij schade door een natuurfenomeen, of steenslag op de ruiten? Dan dekt de WA-verzekering niets.

Casco: let op de voorwaarden

Als je auto ruitschade (die niet door een aanrijding door een ander ontstaat) wilt kunnen declareren, moet je dus een verzekering met aanvullende dekking nemen: een gehele of gedeeltelijke cascoverzekering. Maar daarbij moet je goed op de voorwaarden letten: welke van je ramen zijn gedekt bij schade? Ook je dakraam? Wordt ook schade door een ongeval door jouw schuld vergoed (meestal niet)? Hoeveel eigen risico betaal je? Het eigen risico is meestal ook van toepassing op een ruitvervanging bij een allriskverzekering. Deze afsluiten speciaal voor auto ruitschade loont dus zelden.

Claimen en premiekorting

Soms is het verleidelijk om schadeherstel zelf te betalen in plaats van het te declareren, ook al valt het wel onder de voorwaarden. Dat komt door de bonus-/malusladder van veel verzekeraars, en de korting op je premie naarmate je langer geen schadevergoeding claimt. Dat is ook van toepassing bij ruitschade. Zoek dit goed uit als je de ruit laat herstellen, en kijk wat er mogelijk is bij de reparateur.

Zelf je reparateur kiezen

Verzekeraars maken graag afspraken met herstelbedrijven. Dat geldt zeker voor auto ruitschade, waar maar een paar merken (Carglass, Autotaalglas, enzovoorts) een groot deel van de markt in handen hebben. Als verzekerde ben je dus vaak aangewezen op deze reparateurs voor je herstelwerk. Wil je liever zelf een andere reparateur kiezen, dan kost je dat vaak een eigen risico, maar soms neemt die reparateur dat van je over.

Wel of niet laten repareren?

Naast de afwegingen waar je eventuele auto ruitschade wilt laten repareren en of je deze überhaupt wel wilt declareren bij je verzekeraar, kun je je ook nog afvragen of je een klein sterretje wel moet laten repareren. Meestal is het antwoord altijd ja. Er is altijd een kans dat een ster, hoe klein ook, uitgroeit tot een barst. Een autoruit laten repareren kost wel een paar tientjes, maar grotere barsten al veel meer, en de ruit laten vervangen komt op duizenden euro’s.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Roel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.