Laadkabels en Laadstations voor elektrische auto's

Laadkabels en Laadstations voor elektrische auto's

De keuze van een laadkabel en/of laadstation voor een elektrische auto kan soms lastig zijn. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij de aanschaf van een laadkabel en laadpaal.Elektrische rijden wordt steeds populairder, ruim de helft van alle Nederlanders overweegt om een elektrische auto te kopen. Naast de toenemende actieradius, aantal laadpunten, rij-comfort en belastingvoordelen is het ook nog is goed voor het milieu. Daarnaast bespaar je qua onderhoud omdat een elektrische auto geen verbrandingsmotor heeft = minder slijtage.

Als je uiteindelijk bent overgestapt naar elektrische rijden wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk en op een makkelijke manier je auto opladen. In veel gevallen is het installeren van een laadstation thuis een goede investering. Waar moet je op letten?

Vermogen

De snelheid waarmee je jouw auto kan opladen is afhankelijk van drie factoren:

  • Laadvermogen van de auto
  • Laadvermogen van het laadstation
  • Laadvermogen van de laadkabel

Het laadvermogen van je auto is een gegeven waar je alleen bij de aanschaf van de auto invloed hebt. Vind je het belangrijk om je auto snel volledig op te laden? Kies dan voor een auto die op 3 fasen kan laden. Doordat je op 3 fasen kunt laden in plaats van op 1 fase, kun je drie keer zo snel laden.

Het is verstandig om bij de aankoop van een laadstation altijd te gaan voor een laadstation die het maximale laadvermogen van de auto aankan. Verder is het handig om even te informeren of de stroomaansluiting voldoende capaciteit heeft. Deze zou je eventueel kunnen/moeten verzwaren.

Bij de keuze van een laadkabel kun je het beste ook voor het maximale vermogen wat de auto aankan gaan. Kan je auto op 3 fasen laden? Kies dan voor een 3 fase laadkabel. Veel openbare laadpunten kunnen namelijk op 3-fase 16A of zelfs 3-fase 32A laden.

Lengte laadkabel

In iedere situatie is de benodigde lengte van een laadkabel weer anders. Een laadstation met vaste laadkabel is erg handig zodat je direct kunt starten met laden. Onderweg is juist een wat langere laadkabel handig, vooral als je vaak op verschillende plekken je auto oplaadt.

Type 1 of Type 2

Het belangrijkste waar je op moet letten bij de aanschaf van een laadstation en laadkabel is het type aansluiting. Alleen de aansluiting aan de auto kant is van belang, omdat de kant die in het laadstation gaat altijd Type 2 is. Heb je een auto met een type 2 aansluiting? Kies dan altijd voor een Type 2 laadkabel en laadstation.  

Als je een auto hebt met een type 1 aansluiting kies je uiteraard voor een type 1 laadkabel. Wat wellicht wel een overweging waard is, is de aanschaf van een Type 1 laadstation. De Europese standaard is namelijk Type 2, en de meeste nieuwe elektrische auto’s hebben allemaal een Type 2 aansluiting. Het is daarom misschien verstandiger om voor een Outlet laadstation te kiezen (laadstation zonder vaste laadkabel) zodat je het laadstation bij een eventuele volgende auto ook nog kunt gebruiken. Nadeel is dat je dan wel een losse Type 1 laadkabel moet aanschaffen.

Veel websites waar je laadkabels kunt kopen hebben per automodel de geschikte laadkabels gerangschikt. Voorbeeld: Tesla laadkabel.

Conclusie

- Stem het vermogen van een laadstation en laadkabel af op het maximale laadvermogen van je auto
- Kijk goed welk type aansluiting je (nu en in de toekomst) nodig hebt
- Bedenk van tevoren hoeveel meter laadkabel je nodig hebt


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 4EV, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.