Brandveilig Bouwen: De Rol van Brandklassen A en A2

Brandveilig Bouwen: De Rol van Brandklassen A en A2

De veiligheid van bewoners of bezoekers in een gebouw staat boven alles. Om dit te kunnen waarborgen zijn er bepaalde regels vastgesteld. In deze regels staat onder andere alles over brandveiligheid. Er staat van alles in beschreven over brandalarmsystemen, brandwerende scheidingswanden, evacuatieplannen, sprinklers en brandbestendigheid van materialen. De brandbestendigheid van materialen wordt beoordeeld door middel van de brandklassen. Deze brandklasse varieert van brandklasse F tot brandklasse A.



De eigenschappen van brandklasse A en A2

De brandklassen A en A2 zijn de best haalbare klassen om te halen wat betreft veiligheid in een gebouw. Dit komt door de eigenschappen die ze hebben. Hier zijn er een aantal opgesomd.

  • Niet brandbaar: De materialen uit deze twee brandklassen zijn niet brandbaar. Dit betekent dat ze niet zullen ontbranden wanneer ze worden blootgesteld aan vuur of hoge temperaturen. Ook zullen ze niet bijdragen aan de verspreiding van een brand.
  • Weinig tot lage rookontwikkeling: De materialen zijn niet brandbaar, daarom dragen ze ook vrijwel niet bij aan de rookontwikkeling. Dit heeft als groot voordeel dat de verspreiding van bijvoorbeeld giftige gassen wordt verminderd.
  • Geen druppelvorming: Bij blootstelling aan vuur zullen de materialen uit deze brandklasse niet gaan smelten of druppelen. Brandverspreiding wordt op deze manier verminderd.
  • Hittebestendig: De materialen uit brandklasse A hebben een hoog smeltpunt. Dit betekent dat de temperatuur heel hoog moet zijn om het materiaal te laten smelten.
  • Duurzaamheid: Doordat niet brandbare materialen goed tegen brandomstandigheden kunnen, gaan ze vaak langer mee dan materialen uit andere brandklassen. Dit is vooral van belang voor de integriteit van het gebouw.

Brandveilig bouwen

Er zijn een aantal belangrijke principes die je in gedachten moet houden bij brandveilig bouwen. Zo is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van brandwerende materialen, zoals staal, beton en baksteen. Het kan ook slim zijn om brandwerende coatings te gebruiken op materialen en oppervlakken. In gebouwen heb je vaak brandcompartimenten. Dit is fijn omdat je zo het gebouw hebt opgedeeld, en de brand eventueel in een bepaald compartiment kan houden vanwege de brandwerende muren en deuren. Deze deuren hebben brandwerende eigenschappen die de verspreiding van vuur en rook verminderen. Dit bevordert de vluchttijd en eventuele schade aan een gebouw. Ook isolatiemateriaal kan goed brandwerend werken. Door zijn brandwerende eigenschappen kan er worden voorkomen dat vuur zich via de isolatie verspreidt. Tijdens de bouw moet er veel aandacht besteed worden aan het creëren van vluchtwegen en nooduitgangen. De routes moeten duidelijk gemarkeerd worden en uiteraard goed toegankelijk zijn. Er mogen geen obstakels in de weg staan die de vluchtroute zouden belemmeren. Als je een gebouw brandveilig wilt maken, moet er ook een brandalarmsysteem zijn. Deze moeten een brand tijdig kunnen opsporen, de mensen waarschuwen en hulpdiensten alarmeren. Er worden vaak ook sprinkles geïnstalleerd. Je kan een gebouw zo optimaal brandveilig mogelijk maken, maar de gebruikers moeten wel weten hoe ze in het geval van nood moeten evacueren. Vergeet daarom ook niet om de bezoekers van het gebouw op de hoogte te brengen van de procedures door regelmatige oefeningen.




© 2015 Conversiemarketeers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.