Diabetes en de gevolgen van stress

Diabetes en de gevolgen van stress

Stress is voor de meeste mensen vaak moeilijk te controleren maar als je diabetes type 1 hebt, kan het ook nog gevaarlijk zijn. Dit artikel gaat over hoe stress je bloedsuikerspiegel beïnvloedt en hoe je de controle kunt terugwinnen.



Stress kan een uitdaging zijn om mee om te leren gaan. Wanneer je echter diabetes type 1 hebt, is het omgaan met stress extra belangrijk vanwege het ernstige effect dat het kan hebben op je gezondheid.

Stress is je fysieke en emotionele reactie op moeilijke situaties. Stress-opwekkende situaties kunnen positieve gebeurtenissen zijn, zoals bijvoorbeeld de geboorte van een baby, en negatieve, zoals een echtscheiding. Bij de meeste mensen kan stress symptomen als hoofdpijn, maagklachten, vermoeidheid of angst veroorzaken. Bij mensen met diabetes type 1 kan stress ook nog een ander ongewenst effect hebben: een verhoogde bloedsuikerspiegel.

De bloedsuikerspiegel van type 1 diabetici kan toenemen als ze gestrest zijn vanwege de productie van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Bij de meeste, gezonde mensen helpen deze hormonen de stressreactie van het lichaam te verbeteren door de lever ertoe aan te zetten meer glucose of bloedsuiker vrij te maken voor extra energie. Voor diabetici kan deze extra glucose echter leiden tot een gevaarlijk hoge bloedsuikerspiegel.

Er zijn geen eenduidige protocollen of regels voor het verhogen van je insuline als je gestrest bent, dus het beste is het om jezelf beter in de gaten te houden. Wanneer je je in een stressvolle situatie bevindt, moet je je bloedsuikerspiegel vaker controleren. Je zou zelfs je stressniveau op een schaal van 1 tot 10 kunnen noteren, samen met je glucosewaarden, elke keer dat je een test doet met je glucose meter. Dit kan je helpen te bepalen welk effect, indien aanwezig, stress heeft op je bloedsuikerspiegel.

Strategieën om te ontstressen

De beste manier om stress-gerelateerde bloedsuikerspiegel problemen te voorkomen, is natuurlijk om stress in de eerste plaats te vermijden. Probeer blootstelling aan stressfactoren die enigszins te sturen zijn, zoals files, te verminderen door ze uit de weg te gaan wanneer je maar kunt. Als je je overweldigd voelt door bijvoorbeeld je persoonlijke verantwoordelijkheden, is het misschien verstandig om de tijd die je aan vrijwilligerswerk of andere niet-essentiële activiteiten besteedt, te matigen.

Als stressvolle situaties niet kunnen worden vermeden, behandel ze dan op een gezondere manier. Er is aangetoond dat het loont om 20 minuten per dag fysiek te trainen om stress te verlichten. Mensen met diabetes type 1 mogen echter geen inspannende oefeningen doen als ze ketonen in hun bloed of urine hebben. Ketonen zijn chemicaliën die worden gemaakt wanneer de bloedsuikerspiegel van het lichaam te hoog is. Als je vragen hebt over de geschiktheid van je trainingsschema, overleg dan met je arts of diabetesverpleegkundige.

Een andere goede manier om stress te verminderen is door ademhalingsoefeningen te doen. Dat gaat de korte, oppervlakkige ademhaling tegen die gepaard gaat met stress. Om diep te ademen, ga even zitten en laat je armen langs je lichaam hangen. Haal diep adem en blaas vervolgens zoveel mogelijk lucht naar buiten. Herhaal dit minstens één keer per dag 5 tot 20 minuten per keer.

Als deze traditionele stressmanagementtechnieken voor jou niet blijken te werken en je je te vaak overdonderd voelt, is het misschien raadzaam om professionele hulp te zoeken om met je stress om te leren gaan


© 2015 ysranobir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.