Wat is vitamine B17, wie gebruikt het en waarvoor?

Wat is vitamine B17, wie gebruikt het en waarvoor?

Vitamine B17 is een vitamine waar veel tegenstrijdige informatie over bestaat. Sommigen beweren dat het krachtige gezondheidsvoordelen heeft, terwijl anderen zeggen dat het juist gevaarlijk is. In dit blog duiken we dieper in vitamine B17 zodat jij een goed geïnformeerde keuze kunt maken.



Wat is vitamine B17 precies?

Vitamine B17 wordt ook wel laetrile of amygdalin genoemd. Het is een glycoside dat van nature voorkomt in de pitten van abrikozen, perziken, appels en pruimen. Ook in amandelen, bittere amandelen, linzen, bonen, erwten en graan kiemen zit vitamine B17.

In het lichaam wordt vitamine B17 omgezet in glucose, benzaldehyde en blauwzuur. Dit laatste wordt ook wel waterstofcyanide genoemd. In kleine hoeveelheden is waterstofcyanide niet schadelijk, maar grote hoeveelheden kunnen vergiftigingsverschijnselen veroorzaken.

De vermeende voordelen van vitamine B17

Vitamine B17 staat vooral bekend om de vermeende werking tegen kanker. Deze claim is in de jaren 50 gedaan door de biochemicus Ernst T. Krebs Jr. Volgens hem zou vitamine B17 selectief kankercellen vernietigen. Dit zou komen door het waterstofcyanide dat bij de afbraak vrijkomt.

Andere vermeende voordelen van vitamine B17 zijn:

  • Versterking van het immuunsysteem
  • Vermindering van pijn
  • Verlaging van bloeddruk

Helaas is er tot op heden geen wetenschappelijk bewijs dat vitamine B17 deze voordelen daadwerkelijk heeft. Onderzoeken naar de anti-kanker werking hebben nooit aangetoond dat vitamine B17 kanker remt of geneest.

De risico's van vitamine B17

Hoewel vitamine B17 dus geen bewezen voordelen heeft, zijn de risico's wel degelijk aanwezig. Zoals eerder gezegd, wordt het in het lichaam omgezet in waterstofcyanide. In grote hoeveelheden is dit uiterst giftig.

Mogelijke bijwerkingen van vitamine B17 zijn:

  • Misselijkheid en braken
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Blauwachtige huid door zuurstofgebrek
  • Beschadiging van de lever
  • Te lage bloeddruk
  • Ademhalingsproblemen
  • Coma en zelfs overlijden

De giftigheid neemt toe naarmate de dosis vitamine B17 hoger is. Daarom wordt het innemen ervan afgeraden.

Wie gebruikt vitamine B17?

Ondanks het gebrek aan bewijs voor de werking en de risico's van bijwerkingen, zijn er nog steeds mensen die vitamine B17 gebruiken. Dit zijn voornamelijk:

  • Kankerpatiënten, in de hoop dat het hun kanker remt of geneest
  • Mensen die alternatieve kankertherapieën zoeken
  • Voorstanders van orthomoleculaire geneeskunde
  • Natuurgenezers

Deze groepen zien vitamine B17 nog steeds als potentieel middel tegen kanker, ondanks dat dit nooit is aangetoond. Vaak gebruiken ze het samen met andere alternatieve middelen en diëten.

In Nederland en veel andere landen is het als medicijn niet toegestaan vanwege de risico's. Maar via internet is het nog wel te verkrijgen als voedingssupplement.

Is vitamine B17 legaal?

In Nederland is vitamine B17 of amygdalin niet erkend als geneesmiddel. Het is dus verboden om het als anti-kanker middel te verkopen. Ook andere medische claims zijn wettelijk niet toegestaan.

Als voedingssupplement mag vitamine B17 wel verkocht worden, maar dan zonder medische claims. De verkoop is aan strenge regels gebonden vanwege de risico’s. Zo mag een supplement maximaal 1 mg vitamine B17 per dagdosis bevatten.

Ook in landen als de Verenigde Staten, Canada, Australië en Groot-Brittannië is vitamine B17 verboden als anti-kanker middel. In sommige Europese landen, waaronder Duitsland, is de verkoop iets minder strikt gereguleerd.

Land Legale status vitamine B17
Nederland Verboden als geneesmiddel, toegestaan in lage dosering als voedingssupplement zonder medische claims
Verenigde Staten Verboden als anti-kanker middel
Duitsland Toegestaan als voedingssupplement in doseringen tot maximaal ~40mg/dag

Hoeveel vitamine B17 zit er in voeding?

Ondanks dat vitamine B17 als supplement omstreden is, komt het van nature wel in heel kleine hoeveelheden voor in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen. De hoogste concentraties vind je in:

  • Bittere amandelen
  • Abrikozenpitten
  • Appelpitten
  • Perzikpitten
  • Zaden van pruimen en kersen
  • Linzen
  • Boekweit

Maar omdat je deze producten meestal niet in heel grote hoeveelheden eet, krijg je er maximaal enkele tientallen milligrammen vitamine B17 per dag uit binnen. Dit is een veilige hoeveelheid die geen risico op vergiftiging geeft.

Conclusie

Hoewel vitamine B17 al decennialang wordt gehypet als middel tegen kanker, is hiervoor nog steeds geen enkel wetenschappelijk bewijs. Daar staat tegenover dat een overdosis wel degelijk gevaarlijk kan zijn.

Het is dus het beste om vitamine B17 supplementen te vermijden en je er niet te veel zorgen over te maken hoeveel je er uit je voeding binnenkrijgt. De kleine hoeveelheden uit plantaardige voedingsmiddelen zijn veilig. Maar verwacht er geen wonderen van voor je gezondheid.


© 2015 NickHaenen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.