Krijg grip op je gezondheid met zelftesten

Krijg grip op je gezondheid met zelftesten

We geven steeds minder zaken uit handen en willen zodoende steeds meer grip hebben op ons leven. Door middel van zonnepanelen ben je niet meer afhankelijk van een energieleverancier, en een hypotheek afsluiten doe je eenvoudig zelf online. Deze trend is ook zichtbaar op het gebied van gezondheid. Men wil niet meer enkel afhankelijk zijn van de huisarts, maar ook zelf (preventief) met zijn of haar gezondheid aan de slag gaan. Dit begint natuurlijk met het vergaren van kennis, door het lezen van een gezondheid blog of door je te verdiepen in boeken over lichaam en geest. Maar je kunt tegenwoordig meer. Het is steeds beter mogelijk om zelf inzage te krijgen in de status van je gezondheid door middel van zelftesten. Hoe dat in zijn werk gaat lees je in dit artikel.



Wat zijn zelftesten?

De naam zegt het al een beetje: zelftesten zijn testen die je zelf thuis kunt afnemen. Denk aan een urinemonster of klein beetje bloed. Dit stuur je op naar een laboratorium die het vervolgens voor je onderzoeken. Zij sturen de uitslag terug en zo weet je precies hoe je ervoor staat. Een bekende aanbieder van dergelijke gezondheid zelftesten is Yours Health Test. Zij bieden verschillende zelftesten aan in allerlei categorieën. We hebben een paar belangrijke categorieën voor je uitgelicht:

Vitaminetesten

We weten allemaal dat voldoende fruit en groente eten belangrijk is, maar wie zegt dat we daadwerkelijk voldoende vitamines binnenkrijgen? Een vitamine C gebrek komt in Nederland gelukkig amper voor, maar relatief veel mensen kampen met een Vitamine D gebrek. Het kan dus waardevol zijn om een vitamine test te doen, om een eventueel gebrek aan een bepaalde vitamine te kunnen vaststellen.

Hormoontesten

Veel processen in ons lichaam worden gereguleerd door hormonen. Dat betekent ook dat als deze hormonen niet in balans zijn, je gezondheidsklachten kunt ervaren. Zaken als hoofdpijn of vermoeidheid kunnen natuurlijk simpelweg veroorzaakt worden door een drukke dag. Het kan echter ook dat de oorzaak licht bij hormonale schommelingen. Om hier inzicht in te krijgen kan een hormoon test waardevol zijn.

Darmtesten

We praten er niet graag over: onze darmen en ontlasting. Dit zouden we eigenlijk wel moeten doen, wat dit onderwerp verteld ons ontzettend veel over onze gezondheid. De toestand van jouw microbioom kan bepalend zijn voor jouw fysieke en mentale situatie. Met een discrete darm test kun je vanuit huis onderzoeken hoe dit ervoor staat. Zeker de moeite waard!


© 2015 Ambervanrietstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.